top of page

Drie vragen aan één van onze studenten: Baukje de Hoop


Wat is jouw achtergrond en waar werk je nu? Nadat ik in 2013 mijn hbo-bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening afrondde kon ik aan de slag bij het UWV werkbedrijf. Na het werken met uitkeringsgerechtigden zocht ik een andere doelgroep en was mij duidelijk dat ik in mijn werk wilde bijdragen aan de duurzame loopbaan van mensen. De zorgsector sprak mij in het bijzonder aan en in 2019 ben ik dan ook gestart als loopbaanadviseur bij het Kenniscentrum Vitaliteit van Espria. Als loopbaanadviseurs ondersteunen wij de zorgorganisaties die deel uitmaken van het Espria concern. Zo werk ik met medewerkers in de ouderenzorg, wijkverpleging, gehandicaptenzorg, GGZ, jeugdgezondheidszorg, zorg nabij en informele zorg.


Kun je een concreet voorbeeld noemen van wat je hebt toegepast uit de opleiding? Na elke module ben ik weer positief verrast hoe goed toepasbaar deze opleiding is. Zo kan ik bij elke module wel een voorbeeld noemen over hoe ik het geleerde heb kunnen toepassen in de praktijk. Bijvoorbeeld in de module ‘In gesprek’ leerde ik hoe je door middel van ‘open-uit’ vragen met de loopbaankandidaat werkt aan oplossingen in plaats van verder in de oorzaken te duiken. Voordat ik een vraag stel in een gesprek denk ik nu eerst na wat het doel is van mijn vraag. Ik ben mij ook meer bewust van wanneer een situatie vraagt om coaching en wanneer om advisering.


Wat is de meest bijzondere loopbaanstap die je tot nu toe hebt begeleid? De laatste werkdag van 2022 kwam één van de loopbaankandidaten met een ‘cadeautje’! Het grote nieuws was dat zij in de eerste week van 2023 kon starten als monteur mechatronica in opleiding. Daarmee maakt zij een switch van de gehandicaptenzorg naar de techniek. Een functie in de zorg was niet meer passend voor haar. Zij heeft de mogelijkheid van een loopbaantraject met beide handen aangegrepen, wat ertoe leidde dat ze nu dát gaat doen waar altijd al haar passie lag. Dit was niet de meest voor de hand liggende optie in haar loopbaan, maar door inzet van de methodiek van de loopbaantrechter werd al snel duidelijk waar haar hart ligt. Nu lukte het haar wel haar hart te volgen in plaats van te gaan doen wat anderen haar altijd hadden geadviseerd.

Comentarios

No se pudieron cargar los comentarios
Parece que hubo un problema técnico. Intenta volver a conectarte o actualiza la página.
bottom of page