top of page

Grote behoefte aan loopbaanadviseurs


De NOS was er duidelijk over: er is grote behoefte aan loopbaanadviseurs. In het artikel: Overal personeel gezocht, 'tekort aan mensen is de nieuwe crisis', van 2 juli jl., noemt Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan Tilburg University, het tekort aan loopbaanadviseurs opvallend. "De krapte op de arbeidsmarkt is nooit weggeweest, hij is alleen kortstondig onderdrukt door corona. Nu hebben we weer mensen nodig, en de loopbaanadviseurs moeten die mensen gaan vinden."


Ik neem aan dat de NOS Wilthagen niet helemaal goed geciteerd heeft, want het is niet zo dat loopbaanadviseurs die mensen simpelweg moeten gaan vinden, dat doen recruiters. Het probleem is dat veel mensen nog niet weten wat ze anders kunnen dan wat ze deden. Loopbaanadviseurs zijn de professionals die mensen helpen om uit te vinden welk werk óók bij hen past en hen te wijzen op mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Dat is éérst nodig om aan al die mensen te komen.


Mensen die ander werk moeten of willen gaan doen zitten vaak met de handen in het haar als het gaat om de vraag ‘ik zoek ander werk, maar wát dan?’ Loopbaanprofessionals gaan met hen op zoek naar welke vaardigheden, wensen en mogelijkheden ze hebben én hoe je die kunt vertalen naar andere beroepen. Ze hebben kennis van keuzeprocessen, opleidingsmogelijkheden, beroepen, functies en arbeidsmarktkansen. Bovendien kunnen ze mensen begeleiden bij hun presentatie op de arbeidsmarkt, of het nu gaat om motivatiebrieven, Cv's, videosollicitaties, het inzetten van de sociale media of het voeren van een goed gesprek.


Al deze kennis is nodig om mensen een goede overstap te helpen maken naar ander werk. Loopbaanadviseurs doen dat met gedegen kennis, liefde en plezier. Mocht je een opleiding zoeken om dit boeiende werk ook te kunnen doen…. wij weten er wel één 😊.


Heidi Jansen, 5 juli 2021Comments


bottom of page